Швейцария налага квоти за работниците от ЕС

Страната може да задейства предпазна клауза, която й позволява едностранно да въвежда квоти за наетите и самонаетите граждани на ЕС, когато броят им във всяка от двете категории се увеличи с поне с 10% над средния показател от предходните 3 години

92 ~ 1 мин. четене

Швейцарските власти планират да наложат имигрантски квоти на още 17 страни-членки на Европейския съюз (ЕС). Това обяви Федералната агенция за миграция, предава Reuters.

Управляващите твърдят, че нетният приток на работници е стигнал до 80 хил. души на година, което има негативен ефект вурху икономиката, трудовия пазар, социалното осигуряване, инфраструктурата и имотния пазар. Растящият поток от имигранти предизвиква и критики от десните партии в страната.

Миналия месец швейцарското правителство наложи квоти за работници от осем страни в Централна и Източна Европа, а в сряда агенцията за миграция потвърди, че квотите ще се прилагат и за още 17 страни в Западна и Южна Европа от 1 юни. За работниците от България и Румъния вече има отделни ограничения.

Според условията на споразумението за свободно движение на хора от 1999 г. Швейцария може да задейства предпазна клауза, която й позволява едностранно да въвежда квоти за наетите и самонаетите граждани на ЕС, когато броят им във всяка от двете категории се увеличи с поне с 10% над средния показател от предходните 3 години. 

Подкрепи Economic.bg