Синдикати и работодатели искат надзорен комитет за КТБ

Искането е изпратено до президента, премиера, управителя на БНБ, председателя на КФН и ръководствата на парламентарно представените партии

Синдикати и работодатели искат надзорен комитет за КТБ
144 ~ 2 мин. четене

Работодатели и синдикати настояват независимо от квесторите, назначени да упражняват особен надзор върху банковата група на Корпоративна търговска банка, Българска народна банка незабавно да учреди надзорен комитет, в който да участват действително компетентни и опитни в санирането на банкови институции професионалисти.

Това се посочва в съвместно писмо на синдикатите и на бизнеса, представено днес на пресконференция в КНСБ от президента на синдикалната организация Пламен Димитров. Писмото е адресирано до президента, премиера, управителя на БНБ, председателя на КФН и ръководствата на парламентарно представените партии и е подписано от президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Подписи са сложили още Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Сашо Дончев – председател на Българска стопанска камара, Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата и Огнян Донев - председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България.

„Преди месец компетентните власти дадоха дума, че на 21 юли 2014 г. банковата група на КТБ ще възобнови операциите си и нейните клиенти, голяма част от които са членове на нашите организации, ще разполагат с парите си. Гаранция за това даде БНБ, подкрепиха я правителството, Комисията за финансов надзор и политическите лидери, свикани от президента на Републиката. Днес ние знаем, че те вкупом ни излъгаха - двете поставени под особен надзор банки от групата на КТБ - не отвориха. Затова сме принудени с болка да констатираме очевидната некомпетентност на компетентните власти. Затова настояваме независимо от квесторите, назначени да упражняват особен надзор върху банковата група, БНБ незабавно да учреди надзорен комитет, в който да вземат участие действително компетентни и опитни в санирането на банкови институции професионалисти", се казва в писмото.

Според синдикати и работодатели българските власти и политици са доказали, че не могат да се справят с финансовия проблем, пред който сме изправени, и е време да дадат възможност на професионалистите.

Настоява се и за незабавна среща с Управителния съвет на БНБ във връзка с решаването на проблема. От синдикатите и работодателите заявиха готовност за всякакви възможни действия в зависимост от това как властите ще действат през следващите дни.Подкрепи Economic.bg