Скок на пенсиите догодина

Още от 1 юни минималното възнаграждение за пенсионерите става 145 лева, обяви Тотю Младенов

От 1 юни 2012 г. увеличаваме минималната пенсия на 145 лв., а от 1 юли 2013 г. всички пенсии ще се увеличават с процента на инфлацията. Т.е. колкото е инфлацията за 2012 г., с толкова ще се увеличат през 2013 г. Търсим и други възможности и ако има повече приходи в бюджета ще можем да си позволим и допълнително увеличение на пенсиите. Това увери в "Гореща точка" по ТВ7 Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика.

Три години правим реформа в пенсионната система. Бяха я докарали до там да няма пари да се плащат пенсии. Искахме да я направим устойчива, за да могат да се плащат пенсиите на хората. Успяхме в криза да увеличим вдовишките добавки и минималната пенсия. Положихме огромни усилия да повишим минималната работна заплата през септември, сега от 1 май тази година тя ще се повиши още веднъж до 290 лв., добави социалният министър.

Той не пожела да коментира опозицията, която твърди, че увеличението е предизборен ход.

Демографската криза ни принуди да потърсим законови възможности хората да работят по-дълго. Приходите в тази система са от осигурителните вноски, които са от работещите и бизнеса, обясни Тотю Младенов вдигането на пенсионната възраст.

Вратичката е отворена за по-голямо увеличение, ако има повече приходи още по-рано да има по-голямо увеличение от това с инфлацията, повтори социалният министър.

Коригираха се доста неща и мисля, че ще съумеем по-ефективно да управляваме Сребърния фонд при абсолютна сигурност за тези пари. Те ще се използват след 2018 г., когато ще е пикът в демографската криза, коментира Тотю Младенов.

Той заяви, че протестиращите допреди дни работници в "Горубсо-Мадан" вече работят. Надявам се скоро и в "Оловно-цинков комплекс" да се решат проблемите. В "Горубсо" имат да получават още малко пари от заплати. Има и други задължения, но новият собственик обеща да ги изплати, категоричен е Тотю Младенов.

 

Коментари: 0