Слагат видеокамери в локомотивите

Целта е да се предотврати кражбата на гориво

Автор: Десислава Янкова

Видеокамери ще бъдат поставени в локомотивите на БДЖ. Това е една от възможните мерки, за да се спре кражбата на гориво, заяви изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” Йордан Недев.  По думите му от дружеството се краде „кой каквото може”. Така например освен горивото, често изчезва скрап, въглища, офис принадлежности, дори тоалетна хартия.

Той разказа за последния опит за кражба, извършен около 2 часа през нощта в четвъртък срещу петък в депо София. От дежурния екип са открити около 600 литра дизелово гориво, готово за изнасяне и продажба. Инспекторите са открили и маркучи, с които най-вероятно е източен дизелът.

Според Недев друга възможна мярка, която може да се предприеме е БДЖ да няма складово стопанство на гориво. Зареждането ще се извършва директно от доставчиците към локомотивите. По думите му мерките трябва да са драстични и служители на БДЖ изобщо да нямат достъп до горивата освен в локомотива.

Друга възможност е електрифицирането на места  - промяна на тягата от дизелова към електрическа, каза Недев. По думите му има идея това да започне от депо Надежда, като ще обхване няколко коловоза. Стойността ще е около 1 млн. лв.

Недев обясни, че в момента се прави обследване на всички обекти, които подлежат на охрана, като това е възложено на външни консултанти.

 

Коментари: 0