Службите подслушват организаторите на #Mайдана

Популярността на опозиционните лидери спада заради преговорите с президента Янукович

Руслана пред Economic.bg:

208 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Специалните служби на Украйна подслушват организаторите на протестното движение #Майдан. Това коментира специално за Economic.bg популярната украинска певица Руслана, спечелила конкурса Евровизия през 2004 г.

„Номерата ни са закачени за подслушващи устройства, заглушават се обажданията“, казва Руслана. Тя благодари и за думите, че е добре позната и обичана в България, където има доста украински граждани.

Украинската поп звезда е и най-активната сред артистите в страната поддръжница на протестното движение, като от декември е редовна на митингите в центъра на Киев. Наскоро тя посети и Брюксел, където се срещна с ръководството на Европейския съюз (ЕС) като пратеник на протестиращите.

Според очевидци, с които говори репортер на Economic.bg, въпреки че Руслана Лъжичко (пълното й име) е световноизвестна звезда, тя наравно с обикновени граждани е карала седмици наред в палатките под открито небе, разгънати на пл. „Независимост“ (Майдан Незалежнисти) в идеалния център на Киев. Заради тази й дейност, американското списание Forbes Woman я включи в списъка на най-влиятелните жени в света.

Не е толкова добро мнението за професионалните политици на протеста, чиято популярност започва да спада пропорционално на участието им в митингите. Опозиционните лидери Виталий Кличко (УДАР), Арсений Яценюк (Баткившчина) и Олег Тягнибок (Свобода), губят все повече подкрепата на митингуващите. „Хората стоят за самите себе си, за Украйна, но не и за опозицията!“, коментира специално за Economic.bg млада блогърка Олга Цимбал.

Според думите й, обикновените митингуващи смятат, че опозиционните лидери "действат по-меко от необходимото и влизат в излишни договорки и преговори" с властта в лицето на президента Виктор Янукович. 

Подкрепи Economic.bg