Служебният премиер назначи нови заместник-министри

Марин Райков окончателно е окомплектовал правителството

Снимка: БГНЕС

192 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Министър-председателят в служебното правителство на България Марин Райков направи рокади в кабинета, с което окончателно е окомплектовал правителството. Със своя заповед днес той е освободим зам.-министри от предишния кабинет и е назначил други, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирани от kmeta.bg.

В Министерство на вътрешните работи (МВР) от поста си е освободен зам.-министър Веселин Вучков, а длъжността е възложена на Филип Гунев. Той е магистър по международни отношения от Колумбийския университет, Ню Йорк, магистър по социална антропология и доктор по социология от Лондонския икономически институт. В последните години е работил като старши анализатор към Центъра за изследване на демокрацията в София. Автор е на редица публикации по проблемите на организираната и конвенционалната престъпност и корупцията, предотвратяването на конфликти, противодействието на етническата и расовата дискриминация и др.

За заместник-министър на околната среда и водите е назначена Малина Крумова, а от същия пост е освободена Ивелина Василева. Малина Крумова е и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Тя ще ръководи дирекциите "Фондове на ЕС за околна среда", "Европейски и международни проекти", "Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество" и "Кохезионна политика за околна среда".

Заместник-министри на труда и социалната политика стават Ваня Стойнева, която ще отговаря за реализацията на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", Иванка Шалапатова и Петър Стоянов. От поста е освободена зам.-министър Зорница Русинова.

Божан Стоянов, Ирена Младенова и Виолета Лорер са назначени за заместник-министри на икономиката, енергетиката и туризма, Снежана Благоева - на земеделието и храните, Мариана Банчева - на образованието, младежта и науката, Йордан Йовчев - на физическото възпитание и спорта, Ася Давидова и Антон Лазаров - на отбраната, Лидия Нейчева и Мирослав Ненков - на здравеопазването, Димитър Бонгалов - на правосъдието, Албена Лазарова - на транспорта, информационните технологии и съобщенията, проф. Мила Сантова и Деяна Данаилова-Станилова - на културата.

От постовете им са освободени заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, на физическото възпитание и спорта - Лазар Каменов, на земеделието и храните Светлана Боянова, на здравеопазването Минчо Вичев, на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, на културата Георги Стоев.

Подкрепи Economic.bg