Смениха ръководството на Nomura

Заради скандали напускат изпълнителният и оперативният директор на инвестиционната банка

7060 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Главният изпълнителен директор на японската инвестиционна банка Nomura Кеничи Ватанабе, заедно с главния оперативен директор Такуми Шибата напуснаха ръководството на банката. Двамата поеха вината за случаите на изтичане на вътрешна информация към клиенти на инвестиционното им подразделение, пише Reuters, като цитира свои източници.

Според неофициалната информация оставките на двамата е била одобрена от борда на директорите. Засега обаче от банката отказват да потвърдят информацията.

Двамата са свързвани с редица скандали откакто са начело на банката. Голяма част от тях са свързвани именно с изтичането на чувствителна непублична информация. През 2010 г. излезе информация за три нови емисии акции, които предстоеше да бъдат пуснати.

Двамата директори ръководеха Nomura при придобиването на операциите на Lehman Brothers извън САЩ през 2008 г. В последствие заеха важно място при глобална експанзия на японската група.

Напускането на двамата най-силни защитници на глобализирането на бизнеса на Nomura на фона на трудните икономически условия може да постави под въпрос ангажираността на групата с операциите й в чужбина, отбелязва Reuters.

Позицията на изпълнителен директор на Nomura Holdings ще заеме Коджи Нагай - сегашният президент на брокерската къща Nomura Securities. Новият оперативен директор на групата пък ще е Атсуши Йошикава, който в момента оглавява дейността на компанията в САЩ.

Подкрепи Economic.bg