Собственикът на Louis Vuitton иска да стане белгиец

Причината - данъкът за богатите, който обмисля френският президент

152 ~ 1 мин. четене

Французинът Бернар Арно - най-богатият човек в родината и си в Европа иска да стане белгийски гражданин. Арно е собственик и главен изпълнителен директор на компанията за луксозни стоки Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Ходът на милиардера вероятно е отговор на намерението на френския президент Франсоа Оланд да въведе данък на най-богатите хора във Франция, пише The Wall Street Journal. Спорният налог предвижда 75% данък върху доходите над 1 млн. евро

От LVMH са потвърдили искането на Бернар Арно, но подчертават, че милиардера е и ще остане данъкоплатец във Франция. "Двойното френско-белгийското гражданство не променя нищо. Остава решителността му да продължи развитието на групата LVMH и да създаде работни места във Франция", се казва в изявлението на компанията. От гиганта на пазара на луксозни стоки припомнят, че Бернар Арно има много контакти в Белгия - лични и професионални.

 Според председателя на комисията по натурализация Жорж Далман заявката на милиардера ще бъде разгледана по общия ред както всички останали. Сега за белгийско гражданство кандидатстват 47 хил. души.

Подкрепи Economic.bg