Собствеността на ЕРП-тата не е проблем

Договорите с централите ТЕЦ "Марица" 1 и 3 не могат да се прекратят

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Проблемът не е в собствеността на електроразпределителните дружества (ЕРП). Около тази теза се обединиха в интервю за TV7 зам.-финансовият министър Владислав Горанов и бившият икономически министър Николай Василев. И двамата са категорични, че договорите за приватизацията трябва да се разсекретят.

"Проблемът не е в собствеността, защото историята показа, че държавни компании биват разграбвани", коментира Горанов.

Николай Василев защити приватизацията с около 750 млн. евро, които бяха получени за продажбата на 67% от трите дружества. "Това беше много прозрачна сделка с международни консултанти. Нека да се отворят приватизационните договори, но не очаквайте там да пише за цена на тока. Това е въпрос на пазар и регулация", поясни Василев.

"Лошото е сторено. Цената на тока зависи от производствените разходи. В края на 2001 г. бяха сключени договорите с централите ТЕЦ "Марица" 1 и 3, чиято пълна мощност беше включена скоро. Другият фактор е зелената енергия, чиято инициатива беше поставена със законодателни промени през 2007 г.", разясни Горанов за факторите, които повишават цената на тока. По думите му договорите няма как да се развалят, но някои от мощностите могат да се извадят от микса в цената на тока.

Подкрепи Economic.bg