Япония се размина от открита критика от Г-20

В момента пазарите внимават за номинацията на Шинзо Абе за следващия управител на централната банка

140 ~ 3 мин. четене

Йената продължи да пада и днес, след като Япония се размина с директна критика от партньорите си в Г-20, заради агресивните си реинфлационни планове, които отслабиха валутата и увеличиха оплакванията за конкурентно предимство. Японската валута допълнително получи удар от министър-председателя Шинзо Абе, който заяви, че покупките на чуждестранни облигации могат да бъдат сред опциите на централната банка.

Коментарите на Абе идват след отказа на Г-20 през уикенда в Москва да разграничи Токио. Това беше разтълкувано от пазарите като одобрение на японската позиция и пренастройване на валутния курс на йената след изключителната сила в миналото. Ако обаче японските власти се опитат да интервенират вербално, споменавайки определени нива на валутните курсове, това вероятно ще прелее чашата. В момента позицията на Токио се приема като насочена към ценовата стабилност и растежа, но не и като преследваща девалвация.

Днес Абе заяви, че монетарната политика на ЯЦБ е насочена към преборване на дефлацията, а не към отслабване на йената. Той допълни, че Япония не търси начини за манипулиране на валутните курсове, но си запазва правото да коригира прекомерен растеж на йената.

Долар/йена скочи до 94.10 след дъно в петък на 92.20. На 94.47 се намира 33-месечния връх от преди седмица. Евро/йена е на 125.35 и не много далеч от 34-месечния връх на 127.71 от началото на месеца. Продаващите йени са станали по-предпазливи през миналата седмица, опасявайки се от открита критика към Япония за допускането йената така да се обезцени. Средносрочната цел в долар/йена остават нивата от 100, но там вероятно ще последва сериозна корекция.

В момента пазарите внимават за номинацията на Шинзо Абе за следващия управител на централната банка. Очаква се това да стане в следващите дни. Засега най-вероятния кандидат за поста е бившия финансов бюрократ Тоширо Муто. Очакванията за него са да ускори стимулите за икономиката.

Евро/долар не се промени много и остава близо до 3-седмичното дъно от миналия петък. Единната валута спадна след 15-месечния връх на 1.3711 от 1 февруари, тъй като настроенията за европейската икономика се влошиха. В момента възможността за намаление на лихвите на ЕЦБ е съвсем реална. Подкрепа е 1.3310, което е 38.2% корекция на ралито от ноември до днес и ниво което реагира при спада в  петък. Еврото ще усети и по-голям натиск с приближаването на изборите в Италия на 24 и 25 февруари.

Паундът е близо до 6-месечното дъно от петък на 1.5462. Представител на централната банка сподели през уикенда, че е възможно да се наложи ребалансиране на икономиката на Острова.

Златото не получава подкрепа от хедж фондовете и големите играчи

Златото отскочи от 6-месечно дъно при появата на купувачи сред бижутерите в Китай, които се върнаха от почивката по случай Лунната нова година. Силата на долара обаче ограничава покачването. Жълтият метал е под натиск заради технически разпродажби и поскъпването на американската валута след понижението на еврото от 15-месечния връх от началото на месеца.

Жълтият метал днес се качи на 1614 долара при пропадане в петък до 1598 долара за тройунция, което беше най-ниска стойност след август. Липсата на покупки, дори и при известното напрежение около Северна Корея, се дължи на силата на долара. Северна Корея съобщи на ключовия си съюзник Китай, че се подготвя за един или дори два ядрени теста през тази година, за да принуди САЩ да седне на дипломатически разговори. Подкрепа за цената е 1600 долара, а по-надолу е 1580 долара.

Хедж фондовете и някои големи спекуланти намалиха залозите си в суровините и най-вече в златото. Междувременно на валутните пазари йената отново пада, след като Г-20 се въздържа от критика за агресивните реинфлационни действия на Токио. Техническата картина при златото остава негативна. Ако цената не преодолее 1640 долара то ще се прицели към 1525 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg