Социалното министерство иска стажантите на трудов договор

Предвижда се стажантите да бъдат на трудов договор и да получават заплащане

88 ~ 1 мин. четене

Социалното министерство предлага всички стажанти, наемани от различни организации, да бъдат на трудов договор, да получават заплата и осигуровки, а с това да им се трупа и осигурителен стаж.  Практиката да се работи без пари, се предвижда да бъде прекратена, съобщи Нова ТВ.

Подготвя се промяна в кодекса на труда, според която фирмите ще са длъжни да сключват трудов договор с младежи до 29 години. Договорът ще бъде за стажуване, което означава, че по време на работа лицата ще бъдат обучавани с помощта на наставник, който им помага в усвояването на практически умения.

„Нормално е да се заплаща на човека още от първия ден, защото той ще извършва реална работа още първия ден“, заяви Томчо Томов от Българска стопанска камара. По думите му е необходимо да се инвестира в условия на безопасност на труда и в ментор – наставник, който да отделя от времето си, за да помага на стажанта при разрешаването на различни казуси.

Това може да стане в рамките на различни мерки и програми, които ще предоставят средства на работодателите да наемат стажанти. Наставниците също ще получават допълнително възнаграждение.

Мярката е с цел намаляване на младежката безработица. По последни данни близо 30% от младежите до 29 г. са без работа.

Подкрепи Economic.bg