„София Тех парк“ готов през 2015 г.

Проектът ще струва 50 млн. евро, като 42.5 млн. евро са по "Конкурентоспособност" и 7.5 млн. евро е национално съфинансиране

3689 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Научно-технологичният парк "София Тех парк" ще е факт през 2015 г. Това каза изпълнителният директор на парка Елица Панайотова при подписването на договора за финансиране на проекта. На събитието присъстваха още министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, директорът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Кирил Гератлиев и  ръководителят на отдел "България" в ГД "Регионална и градска политика" в Европейската комисия Реналдо Мандметс.

"В света много подобни проекти се оказват неуспешни. Малко са истински успешните паркове и аз се надявам "София тех парк" да е един от тях", коментира енергийният министър. Той подчерта, че осъществяването и развитието на технологичния парк зависи от добрия диалог между университетите, държавата и бизнеса.

Изграждането на първия подобен проект у нас ще струва 50 млн. евро, като 42.5 млн. евро се осигуряват от Оперативна програма "Конкурентоспособност" и 7.5 млн. евро е национално съфинансиране.

Близо половината от средствата по проекта за парка са за подготовка на терена, инфраструктурата, строителството на първите нови сгради. Около 30% е за оборудване на лабораториите, а останалите пари са за така наречените меки мерки - за съдържателната част на технопарка. "Това е проект, който през следващите 10-15 години предстои да се разраства, и се надяваме през следващия програмен период да се работи с ЕК за разширяването му", каза Панайотова.

Бъдещият технологичен парк в столицата ще бъде изграден на бивш терен на Министерството на отбраната, който е близо 300 дка в района на 4-ти километър в София.

Подкрепи Economic.bg