Сорос: Германия да излезе от Еврозоната

Валутен съюз, ръководен от Франция ще оцелее по-добре, категоричен е финансистът

136 ~ 1 мин. четене

Финансовият магнат Джордж Сорос скандализира с нова своя радикална идея. А именно - най-силната икономика в Европа - Германия да напусне Еврозоната. Единният валутен съюз и без това се крепи на Германия, но Сорос призовава властите във федералната република или да се заемат с решаването на проблемите в Еврозоната, или да излязат от съюза, вместо да се опитват да изгонят Гърция, съобщи бТВ.

"Германия трябва да поеме кормилото и да проведе политика, стимулираща растежа, да затвърди политическия съюз и да насърчи споделянето на бремето. Тя трябва да приеме цената на своето лидерство или да напусне еврозоната доброволно, за да се запази Европейският съюз", коментира известният финансист.

Той отива и по-далеч - твърди, че една нова Еврозона без Германия, под ръководството на Франция, ще оцелее много по-добре и ще бъде далеч по-гъвкава.

След избирането на Франсоа Оланд за президент, стопанинът на Елисейския дворец нееднократно противопостави мнението си на германския канцлер Ангела Меркел. Франция е против германските идеи за безкрайни съкращения и настоява за политика на стимулиране на икономическото развитие - също както Сорос.

Подкрепи Economic.bg