Сп. WIRED „взриви“ мрежата с Ед Сноудън, увит в американското знаме

Готов съм да се върна в САЩ, стига да е ясно с каква цел, казва разузнавачът-беглец

Патриот или предател?

Сп. WIRED „взриви“ мрежата с Ед Сноудън, увит в американското знаме
3974 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Бившият агент на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ и на ЦРУ Едуард Сноудън лъсна на корицата на специализираното компютърно списание WIRED прегърнал американско знаме. Корицата предизвика голям отзвук в световните медии и социалните мрежи, където активно се обсъжда патриотичното й послание.

Според американското сп. TIME корицата на колегите им е предизвикателна най-малкото с това, че мнозина в САЩ смятат компютърджията за „национален предател“. Както е известно, самият той се смята за партиот, който е направил необходимото, издавайки тайните на щатските служби. 

Обширното нтервю със Сноуден е взето в Москва от кореспондента на списанието Джим Бемфърд, който призна, че му е отнелно три денонощия. Целият материал пък е десетки страници.

Сноудън твърди, че го е страх повече от американските служби, отколкот от руските им "колеги". “Повече се интересувам от страната, отколкото какво ще се случи с мен“, казва в интервюто Сноудън, цитиран от американското сп. TIME. Изданието пояснява, че за многото световни медии Сноудън от Москва остава „недостъпен“.

Относно искането на Вашингтон да се върне в САЩ, бившият сътрудник на спецслужбите заяви, че е „готов да се прибере и дори да се озове в затвора, стига да разбира каква е целта на тези действия“.

„Аз не мога да позволя законът да стане политическо оръжие, или да уплаша с примера си други хора, които са готови да се борят за правата си“, пояснява позицията си Ед Сноудън.

Коментари: 0