Спад на новопостроените жилища

Въведените в експлоатация апартаменти намаляват с над 25 процента

Новопостроените и въведени в експлоатация жилища в България продължават да намаляват. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През първото тримесечие на годината са въведени 2 311 нови жилища, което е с 25,7 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Тогава в експлоатация бяха въведени 3 109 нови имота.

От НСИ отчитат, че се запазва броя на въведените в експлоатация нови жилищни сгради. За периода те са 601, колкото са били и година по-рано. Най-много нови сгради се строят по Черноморието.

Рекордьор е Варна с 98 нови сгради с 448 апартамента в тях. Следва Бургас, като на трето място остава София с 52 сгради и 231 жилища.

За периода нови сгради не са строени в областите Видин и Кюстендил.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища в страната за първите три месеца на годината е намаляла с близо 17 процента – 201,5 хил. кв. метра спрямо същия период на миналата година.

Най-голяма полезна площ на едно новопостроено жилище е отчетена в област Пазарджик – 195,4 кв. м. и област Търговище – 161,5 квадратни метра, като най-малка е в областите Смолян и Перник – съответно с 50,7 кв. м. и 65,4 кв. м.

Коментари: 0