Спад на продажбите на нови коли в ЕС

Най-голямо е понижението в Гърция и Португалия

С 6,9 процента са намалели продажбите на нови коли в Европейския съюз за година. Това показват данните на Асоциацията на европейските производители на коли (ACEA), цитирани от БТА.

В ЕС са произведени общо 1,018 млн. нови автомобили, като разликите между отделните страни са големи. Така например във Великобритания отчитат увеличение от 3,3 процента, а в Германия – от 2,9 на сто. Това са единствените големи европейски пазари, които са отчели годишен ръст на производството.

От данните на асоциацията става ясно, че френският автомобилен пазар се е свил с 1,9 процента през април. Месец по-рано продажбите се сринаха с 23,2 процента.

По-голям спад на продажбите на коли през април е регистриран в Италия – цели 18 процента и в Испания, където регистрираното понижение е 21,7 на сто.

Най-засегнатите от кризата страни отчитат и най-голямо понижение на продажбите. В Гърция спадът е с 56,7 на сто, а в Португалия - 41,7 процента.

Това е седмият пореден месец на спад на продажбите на автомобили в ЕС.

Най-големият европейски автомобилостроител, германският Volkswagen, е продал 250 023 коли през април, което представлява спад от 5,8 на сто. Другите две големи германски автомобилни компании, Daimler (Mercedes и Smart), както и BMW, отчитат растеж на продажбите съответно с 0,1 на сто и 2,6 процента.

PSA Peugeot Citroen, вторият производител в Европа, е увеличил продажбите си с 0,2 процента, а Renault отчита спад на продажбите с 15,1 на сто. Италианският Fiat е свил продажбите си с 11,5 на сто.

Спадът при американския автомобилостроител Ford е 8,6 на сто, а General Motors - 10,9 на сто.

Японските Toyota и Mitsubishi са свили продажбите си съответно с 14,4 на сто и 37,6 на сто, докато Honda отчита увеличение от 2,4 процента.

Коментари: 0