Спасителите от "Ораново" ще получат 100 хил. лв.

Ще се отпуснат и по 10 хил. лв. еднократна финансова помощ на законните наследници на починалите при и по повод инцидента други трима миньори

Снимка: БГНЕС

68 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Близо 100 хил. лв. отпусна правителството, с които ще бъдат подпомогнати спасителите от злополучната мина "Ораново", в която след свличане на кална маса загинаха четирима миньори. "Сумата от 99 750 лв. ще бъде разпределена между 218 човека съгласно представен от министъра на икономиката и енергетиката поименен списък", се казва в правителственото решение. Средствата се за проявена лична доблест при изпълнение на обществения и гражданския им дълг, се чете още в мотивите за отпускане на средствата.

Вицепремиерът Даниела Бобева каза на пресконференцията след заседанието на Министерски съвет, че средствата няма да се разпределят по равно, а според присъствието на спасителите под и над земята.

С друго решение правителството отпусна по 10 хил. лв. еднократна финансова помощ на законните наследници на починалите при и по повод инцидента в рудник "Ораново" други трима миньори - Николай Михайлов, Иван Лазаров и Асен Грънчаров.

Държавните парични награди и еднократната финансова помощ ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане.

Подкрепи Economic.bg