Спасяването на Гърция е в интерес на Германия

Германският канцлер Ангела Меркел вижда решителност в гръцкото правителство да реорганизира страната

Спасяването на Гърция от икономически колапс е в интерес на Германия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред вестник Bild am Sonntag, след като германските депутати одобриха международна помощ за Атина.

"Очевидно усещам скептицизма на някои граждани и ги разбирам, защото Гърция често е разочаровала своите партньори през изминалите години. Много от нещата, обещани от гръцкото правителство, все още не са изпълнени", заяви тя.

"Най-накрая обаче виждам решителност в гръцкото правителство да реорганизира страната изоснови и да й предаде модерна структура. Германия ще съдейства със съвети и действия", добави германският канцлер.

Германският парламент прие с 473 гласа "за", 100 "против" и 11 депутати се въздържаха. По този начин депутатите дават зелена светлина за отпускането на 43.7 млрд. евро в подкрепа на затъналата в дългове Гърция. Финансовата помощ беше договорена след мъчителни преговори между финансовите министри от еврозоната.

"Без нашата подкрепа не само бъдещето на Гърция ще бъде заложено на карта, но също и бъдещето на еврозоната като цяло", заяви финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. "Потенциалните последици от фалит на Гърция върху другите страни от еврозоната биха били сериозни. Последиците са непредвидими. Не можем да започнем процес, който би могъл да свърши с разпадане на цялата Еврозона", каза още той.

Коментари: 0