„Спиди“ продава 20% през борсата

Куриерската компания ще се опита да набере минимум 15 млн. лв.

Автор: Атанас Христов

Българската компания за куриерски услуги "Спиди" ще продаде 20% от капитала си през борсата. Това обяви изпълнителният директор и мажоритар в дружеството Валери Мектупчиян на среща с инвеститори. Компанията иска да набере минимум 15 млн. лв. от листването си на БФБ. Акциите ще бъдат пуснати за търговия на цени между 51.5 и 55 лв. за брой. Това прави пазарна капитализация между 76.3 и 81.5 млн. лв.

Търговията започва на 14 ноември, предлагането на акциите ще продължи до 8 дни. Ако бъдат продадени 20%, ще бъдат взети между 15.3 и 16.3 млн. лв. "Това е стандартна търговия, а идеята е да се постигне добър фрий флоут", каза Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП Карол АД.

Едната от целите да се излезе на борсата е чрез увеличението на капитала да се финансира експанзия в Румъния. Най-рано това може да стане в края на 2014 г. Другата цел е компанията да стане публична, заради интерес от стратегически инвеститор като Австрийските пощи, Френските пощи или DHL. Според Мектупчиян такъв интерес е имало през 2005 г.

Компанията очаква през тази година да има печалба от 7.7 млн. лв.

Коментари: 0