Влакът поскъпва средно с 5,27%

Системата за е-резервации стартира на 8 декември.

От 1 януари

Автор: Таня Киркова

С 5,27 % средно да се увеличи цената на жп билетите, 6 % да е поскъпването за пътуването с пътнически влак, с 5,63% за бърз и с 2% на експреса. Това е предложението на БДЖ „Пътнически превози”, което Управителният съвет на БДЖ холдинг одобри на днешното си заседание, съобщи Димитър Костадинов, маркетинг директор на превозната компания.  

Този път т.н. търговски превози са с най-малко увеличение на цените, защото дружеството се е стремило да не надвиши цената на конкурентните автобусни превози, обясни Костадинов.

Увеличава се само цената на километър пробег, няма да се променя цената на запазеното място.

Проектът на новата тарифа, заедно с анализ на цените и ценовата политика на дружеството ще бъдат внесени за одобрение в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

 Цената на жп билетите ще се промени от 1 януари.

Причината за поскъпването е поскъпването на тока и на дизела.

Цената на запазеното място се запазва същата, каквато е в момента.

При по-малко вагони, БДЖ „Пътнически превози” има по-големи приходите от превоза на пътници през последните 2 месеца, като за октомври те са с 5% повече отколкото същия месец през 2011 г.

 

От 8 декември дружеството ще стартира електронната резервационна система . Компютрите са тарифирани софтуерно и са разнесени по жп гарите.

В петък / 9 ноември/ БДЖ Пътнически превози и Български пощи ще уточнят свързването и включването на техните е-системи към НАП/ Националната агенция по приходите/ . Срокът за свързването на системите е до 31 декември.   

Коментари: 0