Спират пещите в ОЦК

Металурзите вдигат утре палатков лагер пред комбината, внасят в парламента подписка за изплащане на забавените си заплати

Металурзите направиха жива верига в центъра на Кърджали

Металурзите от ОЦК са готови да спрат пещите в Цинково производство. 35 души от 5-те смени, които в момента ги поддържат, няма да бъдат на работните си места и ще подадат  молби за напускане. Това съобщи областният координатор на КНСБ Иванка  Караколева, предава Стандарт нюз.

Синдикалистката уточни, че преди това ще уведомят собствениците на комбината, които са длъжни да намерят екип да замести специалистите. „Търпението ни се изчерпва. Не можем повече да стоим без да ни се плаща за труда”, заявиха протестиращите трети ден. Те отново блокираха за час едно от най-оживените кръстовища в града.

От  утре  започва гражданската подписката за изплащане на  дължимите заплати на металурзите и за яснота около бъдещето на  комбината. Ще бъде изграден и палатков лагер върху тревната алея пред сградата на общината и Областна администрация. Подписката ще бъде внесена в парламента с настояване да бъде приет Закон за  криминализиране неплащането на заплати.

„Ще поискаме от законодателите и по-бърза процедура за издаването на изпълнителни листове в съда “, каза още регионалният  координатор на КНСБ Иванка Караколева. По думите им едно трудово-правно дело продължава най–малко 6 месец.

След новината за оттеглянето на големи чужди компании от преговорите с банките, все повече работници от ОЦК смятат, че заводът в Кърджали няма бъдеще и ще последва съдбата на Кремиковци, като бъде продаден за скрап. От началото на протестите  над 80 души, сред които и водещи специалисти, са напуснали работа  и са регистрирани в Бюрото по труда.

Коментари: 0