Споразумение за Гърция ще има до седмица

Според финансовия министър на Италия Виторио Грили Еврогрупата ще реши казуса с парите за Гърция на 20 ноември

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовите министри от Еврозоната (Еврогрупата) ще достигнат до споразумение по финансовата помощта за Гърция през следващата седмица. Това е казал финансовият министър на Италия Виторио Грили в интервю за Bloomberg. По неговите то ще бъде обявено веднага след срещата насрочена за 20 ноември.

Гърция вече получи от министрите две години отсрочка за изпълнението на фискалните си цели. Решението за отпускането на жизненоважните 31.5 млрд. евро обаче беше забавено с една седмица.

"Знаем, че има няколко опции, за да се помогне на Гърция да премине през това голямо изпитание", каза Грили. "Настроен съм оптимистично, че можем да стигнем до споразумение", каза той.

На проведената тази седмица среща на Еврогрупата се реши срокът за сваляне на дефицита до нужните нива да бъде удължен с две години до 2016 г. Финансовите министри се съгласиха да дадат две допълнителни години и за свалянето на дълга до 120% от БВП. Така вместо през 2020 г., срокът се увеличава до 2022 г.

Международният валутен фонд (МВФ) обаче застана твърдо срещу това решение. Управляващият директор Кристин Лагард заяви категорично, че Гърция трябва да се придържа към предварително поставените цели. Според икономисти обаче това е невъзможно, тъй като през 2013 г. се очаква дългът на страната да достигне 190% от сегашните около 160% от БВП.

"Сега се опитваме, заедно с предложенията и съвета на МВФ, да намерим общо решение", каза Грили. "Тогава ще видим какво ще стане", добави той.


Коментари: 0