Спряха увеличаването на пенсионната възраст

От БСП обявиха като аргумент, че пенсионната възраст у нас е по-висока от средната в европейския съюз и с поправката дават възможност на дълготрайно безработни да се пенсионират предсрочно

Пенсионната възраст се замразява и ще спре да нараства през следващата година. Това реши социалната комисия в парламента след бурни дебати по Кодекса за социалното осигуряване.

От ГЕРБ гласуваха „против" предложените промени. От БСП обявиха като аргумент, че пенсионната възраст у нас е по-висока от средната в европейския съюз и с поправката дават възможност на дълготрайно безработни да се пенсионират предсрочно. Опозицията припомни препоръките на Еврокомисията да се изравни пенсионната възраст за мъже и жени, да се върви към плавно увеличаване и да се контролират по- строго инвалидните пенсии.

"Вместо да намаляваме, разширяваме кръга за ранно пенсиониране и ЕК ще намери начин да ни го покаже чрез еврофондовете", смята Тотю Младенов от ГЕРБ.

Комисията отмени и въведената миналата година възраст за пенсиониране при военнослужещите. Депутатите се аргументираха, че поправят несправедливост, въпреки отрицателното становище на социалното министерство и синдикатите.

Предстои пакетът от промени в Кодекса за социално осигуряване да бъде гласуван и в пленарна зала.

Коментари: 0