Срещата на Борисов и Обама в снимки

Американският президент и българския премиер разговаряха около 40 минути в Овалния кабинет

Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация бяха приети късно снощи българско време в Белия дом. Борисов стана първият европейски лидер, който посещава американския президент след преизбирането му на поста.

Срещата между американския президент Барак Обама и българския премиер Бойко Борисов продължи 40 минути. На разговора с Барак Обама присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

„И преди сме разговаряли с г-н Борисов, той е изключително ефективен световен лидер“, подчерта президентът Барак Обама в изявлението си преди срещата. По думите му между САЩ и България съществуват здрави връзки, а страната ни е изключителен съюзник и партньор за американското правителство.

„България е модернизираща се държава, в което министър-председателят Бойко Борисов лично участва и насърчава реформите в името на добро прозрачно управление. България се очертава като лидер на Балканите. Надяваме се с български усилия борбата за интегриране на тази част от света да продължи. САЩ са дълбоко впечатлени от напредъка, който страната постигна, а също и от напредъка в нашите двустранни отношения“, заяви Барак Обама.

„Искам да благодаря за силното партньорство на България в НАТО, а също така да изразя благодарността си за българската подкрепа, изключително силна в Афганистан. Ние имаме много силно сътрудничество и в областта на наказателните разследвания, правоохранителната и правоприлагаща област, а също така в борбата с тероризма“, допълни американският държавен глава.Борисов подчерта, че българската икономика е стабилна, страната ни е с нисък дълг и нисък бюджетен дефицит. Премиерът изрази убеденост, че България ще успее да постигне диверсификация в сферата на енергетиката.

Въпросът за отпадането на визите за български граждани и социалното осигуряване за сънародниците ни, постоянно пребиваващи в САЩ, също беше засегнат по време на разговорите с президента Барак Обама.

В Овалния кабинет премиерът Бойко Борисов поздрави Барак Обама, че отново е спечелил доверието на американския народ и му благодари за поканата за тази среща и за сътрудничеството със Съединените щати в абсолютно всички сфери.

Преди срещата в Белия дом министър-председателят Бойко Борисов поднесе венец пред Паметника на незнайния войн на Арлингтънското национално гробище.
Коментари: 0