Стачка спира гръцката железница

Служителите на жп компанията се опасяват от масови уволнения от страна на новите собственици

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Синдикалните организации в южната ни съседка започват нова стачка в железниците след правителственото решение за приватизацията им, предаде БНР. По 8 часа в денонощието в продължение на три дни няма да се движи нито един влак в Гърция.

Правителството реши да приватизира 100% от гръцкия жп транспорт заедно с дъщерната фирма по поддръжка на влаковете. Силен интерес проявяват руски, китайски и европейски фирми. Гръцките железници притежават също и недвижимо имущество, което се оценява на 110 млн. евро. Приватизацията трябва да приключи до края на месец юни.

Служителите на жп компанията се опасяват от масови уволнения от страна на новите собственици, които несъмнено ще намалят и високите заплати, които досега получаваха гръцките железничари.

Междувременно, днес започна и 24-часова стачка на моряците и докерите. Всички гръцки пристанища остават затворени, докато в парламента се обсъжда промяната в закона за морския транспорт, с която се допуска приватизацията на пристанища. Моряците очакват нова вълна от безработица.

Подкрепи Economic.bg