Standard & Poor`s повиши рейтинга на София

Международната кредитна агенция постави оценка "ВВВ" по дългосрочния дълг на общината

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Standard & Poor`s повиши кредитния рейтинг на София от "ВВВ-" на "ВВВ" със "стабилна" перспектива. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, цитирана "Фокус".

"Това е рейтингът, който има и държавата. Градът не може да има по-висок рейтинг от държавата, така че на този етап сме достигнали максимума. Това е изключително важно", каза кметът.

Фандъкова каза още, че аргументите на агенцията са били строгата финансова дисциплина и амбициозната капиталова програма, която се финансира благодарение на повишена събираемост на приходите и съфинансиране на европейски проекти. ДИзтъкнат е фактът, че Столична община успява да се разплаща навреме със своите партньори", каза Фандъкова.

По-рано този месец, кметът съобщи, че бюджетът на столицата за 2013 г. е 1.24 млрд. лева като предстои обсъждане с всички политически партии, социалните партньори и синдикатите.

"Собствените приходи са 526 млн. лв. Данъчните приходи са 229.6 млн. лв. 493 млн. лв. са заделени за капиталова програма. Тя се формира както от собствени приходи, от спечелените вече европейски проекти, така и от Инвестиционния фонд. Залагаме на тесни приоритети, на реализъм в бюджета. Приоритетите ни са устойчиво развитие - инфраструктура, образование, реформа на градския транспорт и чистота. Инвестираме изключително много в образователна инфраструктура - например, строежа на нови детски гради и разбира се, ремонтът и укрепването на старите детски заведения", посочи тя.

"Това означава, че всички заеми, които общината има, както и тези, които ще поиска да получи, ще са с още по-ниска лихва. На практика, само от двата заема, които общината има, електротранспортът и за интегриран градски транспорт се спестяват около половин милион лева, благодарение на този повишен кредитен рейтинг", каза кметът.

Коментари: 0