ЕК глобява шест технологични компании заради картел

Сред наказаните ще бъдат LG, Philips, Samsung и Toshiba

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Шест от най-големите компании за производство на електроника са изправени пред огромни глоби, заради наговаряне на цени. Информацията е на Reuters като се позовава на свои източници. Европейската комисия (ЕК) е установила, че разследваните компании са наговаряли цените на кинескопите за телевизорите.

В списъка попадат южнокорейските LG и Samsung SDI, френската Thomson, която през 2010 г. беше преименувана на Technicolor, холандската Philips, както и японските Toshiba и Matsushita, която от 2008 г. се казва Panasonic.

Очаква се тежко наказание, тъй като картелът е действал в продължение на повече от едно десетилетие от края на 90-те години на миналия век. Според законите на ЕС, глобата за подобно нарушение може да достигне 10% от оборота на компаниите.

При най-тежката санкция, Philips ще трябва да плати 2.9 млрд. долара, а LG Electronics - 5.0 млрд. долара. Малко вероятно е обаче наказанието да достигне пълния размер.

Част от глобата ще бъде платена от съвместните предприятия, формирани от участниците в заговора - LG Philips Display (между Philips и LG Electronics) и MT Picture Display (между Matsushita и Toshiba).

Комисията е получила информация за заговора от тайванската компания Chunghwa Picture Tubes, която е сътрудничила на следствието, за да избегне наказание. Обвинението към шестте компании беше повдигнато през септември тази година.

Коментари: 0