Станишев: Някой иска да фалира и раздроби „Мариците”

Коалиция с ГЕРБ – никога, ние сме в различни цивилизации, коментира „червеният” лидер

3617 ~ 1 мин. четене

Имам сериозни подозрения, че някои иска да фалира и раздроби държавните мини и държавната ТЕЦ „Марица-изток-2” и да ги закрепи към някои частни енергийни дружества. Toва заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при посещението си в Стара Загора, предаде kmeta.bg.

„Има опити и да бъде доведена до фалит и държавната ТЕЦ „Марица Изток” 2, защото тя дава втората най-ниска цена на тока”, смята още червеният лидер. Станишев посочи, че България винаги е била износител на електричество, но в момента е само транзитна страна - през нашата територия преминават изнесените количества електричество, произведени в Румъния и Унгария.

Станишев подчерта, че един от основните му акценти в предизборната кампания ще бъде експертна помощ и подкрепа на изпадналия в колапс източномаришки комплекс. Според него кризата е плод на некомпетентните решения в енергийната политика, като безконтролното увеличаване на производството на „зелена” енергия от фотоволтаиците – от 29 мегатвата през 2009 г. до 1000 мегавата сега. Двойно увеличаване на таксата за достъп и пренос на енергия, което е робуване на лобистки интереси.

„Коалиция с ГЕРБ – никога, ние сме в различни цивилизации. Казвам го с огромно разочарование”, повтори отново Станишев широко лансираната теза за програмно правителство.

Според него това не означавало кабинет на целия парламент, а на  демократичните сили, който застават зад определена програма. „ГЕРБ трябва да стоят в ъгъла за това, което са направили – опоскали държавата, установили тотална полицейщина, тоталитарен, некомпетентен, антисоциален, едноличен режим на управление”, коментира соцлидерът.

Подкрепи Economic.bg