Станишев: Няма връщане назад

Нормална цел е искането за пълен мандат, каза лидерът на ДПС Лютви Местан

88 ~ 2 мин. четене
Автор: Богиня Венциславова

Трябва да има чуваемост и консенсус, но няма да се подадем на рекет. Няма връщане назад, защото изборът е направен в интерес на обществото и в името на дълбоката промяна. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна по време на първото заседание от есенната сесия на Народното събрание. "Нормална цел е искането за пълен мандат", това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той бе категоричен, че исканията за предсрочни избори не могат да бъдат самоцел.

Сергей Станишев поиска "слагане на намордник на монополите" и социална ангажираност. Според лидера на социалистите това трябва да излезе на преден план след разглеждането на програмата на правителството, която да начертае и "смислен план за действие".

"Заставайки зад правителството на Пламен Орешарски от БСП и Коалиция за България се ангажираме за промяна на статуквото. Това е смисълът на правителството. Тази промяна предизвика ожесточена съпротива", заяви още Станишев. Той допълни, че общественият живот "все повече прилича на сблъсък между футболни агитки". По думите му съдържанието на работа отстъпва на това "кой колко хора може да събере, с колко вувузели".

В отговор на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че БСП не са спечелили изборите, Станишев посочи, че е очаквал по-смислени думи от негова страна. "Очаквах смислено, държавническо отношение по проблемите в държавата. Изказването звучеше по-скоро като реплика, а не като на лидер на политическа сила, която четири години управляваше държавата".

Лидерът на червените уточни още, че не приема "тези, които направиха тотална чистка на администрацията, много по-безсмислена от "синята метла" на Костов, да коментират назначения".

"Обръщам се към ГЕРБ - готови ли сте да превърнем в принцип правото на всеки неуспял политически субект да подкрепи едно или друго недоволство или да организира като реакция на собствения си неуспех и предизвиканият протест да бъде основание за оставка? Готови ли сте да поемете тази отговорност, да превърнете това в принцип", попита лидерът на ДПС.

По време на днешното заседание на парламента предстои да бъде дискутирана темата за кризата в Сирия. В тази връзка лидерът на ДПС призова международната общност и България да защитят сирийския народ.

"Имаме силни очаквания българското правителство да бъде активен съсубект на изработване на обща позиция на ЕС за конкретните форми на намесване на международната общност за предотвратяване на по-нататъшна трагедия в Сирия", категоричен бе Местан.

Подкрепи Economic.bg