Щатската Lockheed ще строи най-големия ВЕЦ на морски вълни

Гигантската електроцентрала ще снадбява с електроенергия южната част на Австралия

62,5 MW шамадура

3998 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Базираният в щата Мериленд конгломерат за космически и отбранителни технологии Lockheed Martin ще строи най-голямата електроцентрала, използваща морски вълни, пише авторитетното американско списание Forbes.

Гигантският ВЕЦ ще се изгражда в близост до южния бряг на Австралия, неслучайно известен и като рай за сърфстите. Идеята е реализираната в партньорство с Victorian Wave Partners Ltd. 62.5-мегаватова централа да генерира електричество, достатъчно за 10 хил. домакинства. 

Проектът е разразботен от Ocean Power Technologies и ще има за цел да преобразува енергията на морските вълни. Централата ще представлява голяма шамадура, която ще се движи заедно с издигането и спускането на вълните. По този начин ВЕЦ-ът от ново поколение ще генерира ток от механичното движение, който след това ще се доставя до брега с кабел.

Междувременно американският гигант вече има опит в инвестиране на подобни централи. Специализираното издание Cleantechnica допълва, че в сътрудничество с базираната в Пекин Reignwood Group 10-мегаватова електростанция от този тип се изгражда на о. Хайнан до югоизточния бряг на Китай. Мегацентралата за снабдяване на китайския бряг с ток трябва да бъде готова към 2017 г. 

Географското положение на Австралия й помаг да разполага с най-големите енергийни ресурси, базиращи се на океански вълни в света. Енергията на движението на океанските води между Джералтън в Западна Австралия и южния връх на Тасмания има потенциал да доставя пет пъти повече енергия от общите нужди от електричество за бита и индустрията на държавата - континент.

 

Подкрепи Economic.bg