Щатската икономика расте с 1.7%

Предварителните оценки показваха увеличение от 1.5%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Икономиката на САЩ е нараснала с 1.7% през второто тримесечие, пише Bloomberg. Ревизираните данни на Търговското министерство са с 0.2 процентни пункта по-големи от експресните, които показаха ръст от 1.5%. През първото тримесечие най-голямата икономика в света отчете ръст от 2% на годишна база.

Ревизията в положителна посока се дължи на по-доброто представяне на износа, отколкото се смяташе по-рано. Вносът в САЩ е записал най-малкото си увеличение за последната година, а като цяло външната търговия добавя 0.32 процентни пункта към ръста на БВП. Според експресните оценки заради нея трябваше да се извадят 0.3 процентни пункта от икономическия ръст.

Ревизия в положителна посока има при потребителските разходи, които са нараснали с 1.7% през тримесечието. Резултатът е по-добър от първоначално посочените 1.5%, но все пак по-слаб от постигнатия през първото тримесечие ръст от 2.4%.

Инвестициите в строителство, без жилищното, също са се оказали по-големи от първоначалните изчисления. Данните показват изненадващ ръст на корпоративните печалби след данъци от 1.1%, след като през първото тримесечие имаше спад от 8.6%.

Коментари: 0