Щатски съд глоби "Hewlett-Packard Россия" с €58,7 млн.

Руският офис на американския софтуерен гигант оскъпи компютри за Генералната прокуратура на РФ през офшорки на местни чиновници

Щатски съд глоби
Автор: Николай Марченко

Калифорнийски съд глоби с 58,7 млн. евро ЗАО «Хюлет-Пакард А.О.» („HP Россия“) по обвинение за даване на подкуп на московски чиновници, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ.

От американския софтуерен гигант Hewlett-Packard вече признаха вината си по Закона за корупция в чужбина. От компанията не отрекоха, че руската им дъщерна компания е създала таен фонд, използван за подкупване на руски чиновници с цел да се спечели обществената поръчка за 45 млн. долара (35 млн. евро) и договор с руската Генерална прокуратура.

Освен това “НР Россия” е разчитала и да получи още 100-150 млн. долара като контракти с други руски структури, съобщават от офиса на Генералния прокурор на САЩ. За да прикрие тези корупционни схеми, НР е организирала широка мрежа от схеми за продажби на оборудване на руски компании-партньори с клауза за обратно изкупуване - но по изкуствено завишена цена.

Сп. Forbes Russia описа корупционната схема доста подробно. „Първо „HP Россия“ е продала компютърно оборудване на компания-посредник, след това я изкупи обратно с надценка от 8 млн. евро и от още 4,2 млн. евро за услугите, след което пак е продала същата продукция на Генералната прокуратура на РФ по завишена цена. Плащанията към посредника „HP Россия“ oсновно са се правили през мрежа от поставени фирми, от които отделни са били директно свързани с руски чиновници“.

Посредниците с мръсните пари от подкупите са били свързани с чиновниците пък чрез техни офшорни фирми, регистрирани в САЩ, Великобритания, Белиз и на Британските Вирджински острови.

Коментари: 0