Китай поема финансирането на ШОС с $5 млрд.

Първоначалният капитал на фонда "Китай-Евразия" ще е $1 млрд., обеща президентът Си Цзинпин

Китай поема финансирането на ШОС с $5 млрд.
Автор: Николай Марченко

Китайската народна република (КНР) ще предостави на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) кредит от 5 млрд. долара за финансиране на съвместни проекти. Това обяви днес президентът на КНР Си Цзинпин, цитиран от агенциите ИТАР-ТАСС и РИА Новости.  

"С цел заздравяване на сътрудничеството, китайската страна реши да предостави на държавите от ШОС кредит от 5 млрд. долара за финансиране на съвместни проекти", каза държавният глава на срещата на върха на организацията в киргизската столица Бишкек. 

"Първоначалният капитал на специално създадения Фонд за икономическо сътрудничество „Китай-Евразия“ ще е 1 млрд. долара, като постепенно ще бъде увеличен до 5 млрд. долара", поясни още Си Цзинпин пред колегите от страните от Средна Азия.

Президентът на Русия Владимир Путин пък заяви, че се надява през следващата година процесът на разширяване на ШОС да придобие реални очертания. „Встъпвайки в правото на действащ председател, се надяваме през идната година процесът на разширяване на ШОС да придобие реални очертания. Ще работим за това”, каза Путин. 

„Смятаме за важно да развием връзките на ШОС с Митническия съюз на Русия, Беларус и Казахстан, да разширяваме сътрудничеството с други международни организации, преди всичко с ООН”, допълни той. 

В ШОС освен Руската федерация (РФ) и КНР, членуват още страните от региона от бившия Съветски съюз - Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан. 

Коментари: 0