Щатски съдия отказа да фалира Детройт

Щатски съдия отказа да фалира Детройт

Автор: Силвия Георгиева

Съдия в американския щат Мичиган е наредил на мегаполиса Детройт да оттегли заявлението си за обявяване в несъстоятелност. Вчера извънредният администратор на града Кевин Ор подаде документи за защита от кредитори във федералния съд. Искът е заради натрупаните 18 млрд. долара задължения.

Съдия Розмари Акилина обаче каза, че подаденият иск нарушава щатските закони и конституцията на държавата, защото приемането му застрашава изплащането на пенсиите. Определението на съдията беше обжалвано, съобщи BBC.

Губернаторът на щата Мичиган Рик Снайдър от своя страна каза, че обявяването на фалит ще доведе до десетилетия на икономически упадък в града.

През юни Кевин Ор, който беше нает от държавата през март, за да изведе града от състоянието на фискален срив, предложи сделка на кредиторите, според която те трябваше да приемат да получат по 10 цента на всеки долар дълг на Детройт.

Два от пенсионните фондове, които представляват пенсионираните работници в града, оказаха съпротива на плана за банкрут. С решението си съдия Розмари Акилина застава на страната на ищците от пенсионните фондове. В решението й се казва, че има опасност да бъдат застрашени пенсиите на държавните служители.

Засега обаче остава неясно какво ще е въздействието на съдийското решение върху производството. Кореспондентът на BBC в Детройт обаче коментира, че това е само първият етап съдебните битки

Детройт е най-големият град в САЩ, който някога е подавал документи с искане за обявяване в несъстоятелност. През 2012 г. три по-малки града в Калифорния предприеха таз стъпка.

До тежкото финансово положение на Детройт се смята, че са довели редица фактори, сред които резкия спад на населението и намаляването на данъчната основа.

Населението на Детройт намаля драстично от близо 2 млн. души в средата на миналия век, когато градът бе четвъртият по големина в САЩ, на 700 хил. души. Основна причина за изселването на жителите му е престъпността, и не на последно място празнотата, която автомобилната индустрия остави.

Коментари: 0