Ще има още основателни жалби за високи сметки за ток

Досега основателните жалби на гражданите са били само три, заради краткия срок за анализ, обясни енергийният омбудсман на ЧЕЗ Радослав Димитров

3629 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

- Г-и Димитров, ЧЕЗ обяви, че създава Потребителски съвет. Каква ще е точно функцията му?

- Потребителският съвет ще консултира компанията. Моята длъжност е такава, че аз няма как да бъда пряк участник в него. Все пак ще си сътрудничим и ще помагам с каквото мога. Този потребителски съвет трябва да разглежда отвътре компаниите в групата. Да наблюдава как функционират и да дава конкретни предложения за подобряване на работата. Аз като омбудсман се занимавам само с отделни казуси.

- Какви хора ще влязат в този съвет?

- Трябва да са специалисти - предимно хора от средите на енергетиката - енергийни експерти.

- Преди няколко дни изнесохте статистика, която показва, че от създаването на вашата длъжност на 11 март досега има над 170 жалби и само 3 са определени като основателни. Защо се получава това голямо разминаване?

- Не мога да кажа защо хората се жалват. Това е тяхно право. Щом подадат жалба, ние сме задължени да я разгледаме. Основната причина за разминаването е заради прекалено краткия период, през който сме могли да анализираме жалбите. Обработили сме прекалено малка част от жалбите и затова основателните са само три.

- От какво се оплакват най-много хората?

- Най-много от завишени сметки. Това е категорично. След като тази практика тръгна през януари, хората продължават да сигнализират за високите си сметки и сега. Има и жалби за изгорели уреди, за забавени присъединявания или за некачествено напрежение. Всяка една жалба си има специфичен подход на проверка.

- Как процедирате, когато жалбите постъпят при Вас?

- Първо, за да разгледам жалбата на клиента, трябва да имам позиция на две страни. Тоест клиентът да се е обърнал към дружеството, дружеството да му е отговорило и клиентът да не е удовлетворен от отговора. Едва тогава аз се намесвам и преценявам дали дружеството си е свършило съвестно и законосъобразно работата или има някакъв пропуск.

- Как точно действате?

- Това зависи изцяло от характера на жалбата. Ако говорим за висока сметка, задължително искам да се извърши проверка на място и замерване с еталон. Прави се проверка за сходимостта на изходящата линия. Тоест дали изходящата линия захранва въпросното домакинство. Когато в присъствието на клиента, който подписва констативен протокол, се убедим, че електромерът измерва точно, че изходящата линия захранва това жилище, тогава остава да търсим обяснението в индивидуалното потребление на всяко домакинство. Търси се обяснението в броя на отчетените дни, сезонността и др. Просто различно за всеки случай.

- Вие участвате ли лично на такива проверки?

- Разбира се, но не винаги. Няма как винаги.

- Кои са най-големите трудности при разрешаването на казусите?

- Трудностите са свързани с това, че хората се обръщат директно към мен, без да са се обърнали към дружеството. Трудността е от големия обем кореспонденция, която трябва да се извърши. Това малко или много пилее време.

- Докога ще съществува вашата длъжност?

- В Чехия съществува от 2009 г. Така че при нас предполагам, че ще съществува за много дълго. Доказало се е, не само в Чехия, но и в Европа, и в цял свят, че функцията на омбудсмана е положителна и е добре да има такава функция във всяка една корпорация.

Подкрепи Economic.bg