Стойнев: Далаверите с енергетиката приключиха

По думите на енергийния министър предишното правителство е заложило бомба на сегашното

Автор: Божидара Иванова

„Далаверите с енергетиката приключиха“. Това заяви министърът на енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Денят започва“ по БНТ. По думите му в България трябва да се сложи край на далаверите, правени до момента в енергетиката и да има прозрачност в системата.

„Не можеш когато си спрял конкретен проект, да продължаваш да плащаш нещо, от което нямаш нужда. След като Белене е лош проект, защо ГЕРБ са подписали 6 допълнителни анекса с руснаците?“, отсече Стойнев.

Според него енергетиката не може да продължава така и трябва да се предприеме политика за оздравяване на системата. По думите на енергийния министър предишното правителство е заложило бомба на сегашното и ако си беше свършило работата както трябва, до месец и половина можеше да се избегнат санкциите на ЕСО и нямаше да се налага сегашното правителство да назначи чисто нов борд на директорите.

„Основната разлика между нашето и предходното правителство, е че при нас няма политически назначения. При нас няма хора, които никога не са били в енергетиката, да взимат решения“, заяви енергийният министър.

Министърът успокои бизнеса, че евтин ток ще има и за българското производство, не само за износ. Стойнев допълни, че трябва да се помисли за дългосрочни договори на бизнеса, особено на големите индустриалци, които на година създават около 10% от БВП.

Той призова всички да подкрепят законопроекта за намаляване цената на тока, тъй като до момента подобно нещо не се е случвало. Министърът обобщи, че трябва да се създаде нов начин на политика и да не се управлява чрез медиите, а правителството да се запознава добре с проблемите на българите и да се търсят начини за разрешаването им.

Коментари: 0