Стойнев отвърна на Борисов за вота на недоверие

Борисов напусна властта точно заради сектор "Енергетика", опонира ресорният министър

Словесен дуел

Автор: Николай Марченко

Политическа игра, без мисъл за енергетиката и за отстояването на националния интерес. Това каза министър Драгомир Стойнев за намерението на ГЕРБ за внасяне на вот на недоверие срещу правителството по темата „Енергетика“ броени дни преди изборите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Ресорният министър приписа на ГЕРБ вина за преговорите с „Газпром”, както и „фалирането” на Националната електрическа компания (НЕК). "Аз виждам в дебатите една добра възможност да направим анализ на сектора - както на нашите политики, така и на техните действия. Надявам се Борисов, който си отиде от власт заради енергетиката, да може да обясни до къде той стигна с проекта „Южен поток” и дали лихвата от 8%, която той договори беше добра, защо замръзна изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни, защо бе спрян износът на ток и кой доведе НЕК почти до фалит", каза Драгомир Стойнев.

Според него в България за енергийния сектор се мислело в краткосрочна перспектива: "За съжаление, вместо политиците да планират няколко десетилетия напред по ключови теми като енергетиката, те продължават да мислят на дребно в мандати”.
„Добре е, че този дебат ще се води очи в очи в българския парламент, а няма да използваме отново Брюксел за посредник. За мен, да заблуждаваш умишлено ЕК, че в страната ти се нарушава европейското законодателство, е форма на национално предателство", възмути се Драгомир Стойнев, който наскоро увери еврокомисаря по енергийната политика, че „Южен поток” е в синхрон с Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС.

Ресорният министър не видял и сериозни проблеми в сектора: "Нямам притеснения за състоянието на дружествата в енергетиката. Само ще ви припомня, че Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Български Енергиен Холдинг „ВВ+“ със стабилна прогноза”, похвали се Стойнев.

Според него при определянето на рейтингите са взети предвид „силната позиция” на БЕХ групата на пазарите на електроенергия и газ в страната. Според Fitch последните позитивни развития относно регулациите на енергийния пазар в България е възможно да доведат до повишена доходност за БЕХ през 2014 г. „Задлъжнялостта на групата се определя като приемлива, имайки предвид нивата на задлъжнялост на други енергийни компании в Европа", аргументира се още Драгомир Стойнев.

Не е ясно защо министърът мълчи за получените през съда документи от страна на Реформаторския блок, които разкриват, че за "Южен поток" МИЕ работи хиперактивно и дори преписва едно към едно предложенията на дъщерната на "Газпром" проектна компания South Stream Transport b.v. 

Коментари: 0