Стойнев подхвана „Топлофикация София” и ВЕИ-тата заради НЕК

Обвиненията към правителството за съсипване на енергетиката са неоснователни, твърди министърът

92 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изглежда дефинира новите врагове на „стабилната енергийна система” в страната, става ясно от думите му по време на днешното посещение в Сливен.

Енергийният министър започна с резултатите от проверките от дейността на електроразпределителните предприятия (EРП-тата), които щели да станат ясни „през следващите месеци”: „Проверките се извършват от Националната агенция за приходите, АДФИ и ДАНС, така че ще трябва да бъде изготвен комплексен анализ”.

Министърът обаче обаче успокои населението, че не било редно „през този топъл сезон да има високи сметки за отопление, както за тези, които използват услугите на електроразпределителните дружества, така и тези на топлоцентралите”.

Затова министър Стойнев бе категоричен, че „в най-скоро време трябва да се вземе решение за дейността на „Топлофикация-София”, защото от там не са предприемани никакви мерки дружеството да се издължи към Националната електрическа компания (НЕК), а натрупаните задължения продължават да са за над 0,5 млрд. лв. (в това число към „Булгаргаз” – бел. ред.). 

Министърът отхвърли като неоснователни обвиненията, че правителството само води целенасочена политика за фалит на НЕК: „Кабинетът на премиера Пламен Орешарски работи по програма за стабилизация на сектора и реализация на големите енергийни проекти”.  

Той определи, като „безпочвени” тези обвинения, особено от страна на политици, чиито действия са довели до увеличаване на дефицита с 2 млрд. лв. „Сега правителството има ясна визия за цялостната енергийна система на страната”, обясни Стойнев.

Сред виновните за лошото финансово състояние на НЕК се оказаха и производителите на енергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). По думите на министъра, страната ни е преразгледала и позицията си за използване на възобновяеми енергийни източници: „Делът на тази енергия в енергийната система на страната, трябва да бъде съобразена с местните специфики, а не единна за целия Европейски съюз. За България би било полезно използването на енергията да бъде насочено предимно към бита или селското стопанство”.

Междувременно министърът видял и „възможност за увеличение цената на въглищата” през първата половина на 2014 г. Той обаче не даде да се разбере, дали това няма да изяде намалението на цените на тока, което е осигурил от  януари тази година.

Подкрепи Economic.bg