Столична община няма да вдига такса смет

Изграждането на Инсталацията за компостиране на биологични отпадъци върви по план

88 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Такса смет в София няма да бъде увеличавана. Това обяви заместник-кметът на София Мария Бояджийска, цитирана от БНТ. „Когато заводът за боклук бъде готов, разходите за депониране на отпадъците дори ще намалеят значително”, отбеляза Бояджийска.

Столична община разработва нов механизъм за изчисляването на такса смет. Пилотният проект ще стартира през 2014 г. в няколко района с различен тип застрояване. В тях ще се измерва количеството битов отпадък на всяко домакинство. „Отчитането ще бъде извършвано с помощта на съответните измервателни устройства, които се монтират на самите камиони за извозване на отпадъците”, допълни Бояджийска.

Днес инспекция от Общината посети строежа на Инсталацията за компостиране на биологични отпадъци. Повече от 84% от средствата за проекта са предоставени от Европейския съюз.

Предвижда се инсталацията да произвежда електричество и топлина. Част от енергията ще бъде използвана за нуждите на завода, а друга е предвидена за продажба.

Проектът за първата фаза от изграждането на завода за отпадъци беше разработен още през 2011 г. През декември 2012 г. еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан подписа решението за финансиране на втората фаза на проекта за завода за отпадъци в София. Единият от етапите вече е завършен и - депото в местността „Садината” до гара Яна.

През декември столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че възвъзмездната финансова помощ за изграждането на инсталацията за механично и биологично третиране на битовите отпадъци ще бъде около 179 млн. лв.

Общо стойността на проекта за втората фаза е 210 млн. лв. По думите на Фандъкова капацитетът на завода ще бъде преработването на 410 хил. тона отпадъци годишно.

Подкрепи Economic.bg