Страховете от неяснотата около банковия съюз нарастват

От ЕС настояват, че имат достатъчно краткосрочни механизми за справяне с кризата под формата на спасителни средства, докато дебатът за по-дългосрочните мерки е изместен към по-голяма фискална координация и в банков надзор за цяла Европа

Разходите по заемите в Испания стигнаха рекордни нива във вторник, което свали доверието на инвеститорите към пазарите и към това, че Европа може да предотврати влошаване на дълговата криза. Допълнително за това допринасят и непрестанните спорове между политиците, как трябва да се прилага трансграничния банков надзор, съобщава Financial Times.

Доходността на испанските 10-годишни облигации достигна 6,8 на сто само дни след като финансовите министри от еврозоната се споразумяха за пакет от € 100 млрд.като спасителен план за банките в страната. Този ход бе придружен от повишаване на доходността на облигациите в други страни, считани за по-малко рискови, като например Германия и Великобритания, където пазарните лихвени проценти са били на рекордни дъна до скоро.

"Кризата се влошава все повече ", каза Марк Шофийлд, старши стратег в Citigroup.

От ЕС настояват, че имат достатъчно краткосрочни механизми за справяне с кризата под формата на спасителни средства, докато дебатът за по-дългосрочните мерки е изместен към по-голяма фискална координация и в банков надзор за цяла Европа.

Германският канцлер Ангела Меркел изказа неколкократно мнението си и опасенията си, че това може да натовари Берлин с чужди дългове.

"Германия е подготвена да направи повече по отношение на интеграцията, но ние не може да участваме в неща, които със сигурност ще са по-голямо бедствие и няма да спомогнат за сегашната ситуация, а дори напротив”, каза тя по този повод.

В Лондон, Джордж Осбърн, министър на финансите на Великобритания, постави под въпрос гръцкото излизане от еврозоната, за това дали тази стъпка е цената, която трябва да бъде платена за да бъде убедена Германия да бъде спасена единната валута.

Банковият съюз трябва да стане "една неразделна част" от паричния съюз, твърди ЕЦБ в доклад за финансовата стабилност, публикуван във вторник, който идентифицира "потенциалното влошаване" на суверенната дългова криза като основната заплаха за цялата икономическа стабилност. От банката също изразяват опасения, че това може да вкара целия блок в дълбока рецесия.

Докладът не разглежда рисковете от възможно гръцко излизане от еврозоната, което бе определено като „от невъзможно за оценка” от Витор Констанцио.

Коментари: 0