Строим „София тех парк” с подкрепата на НАСА

До края на годината ще има парцел и концепция, каза президентът Росен Плевнелиев

6872 ~ 1 мин. четене

България ще получи подкрепа от НАСА и други водещи американски компании за изграждането на „София тех парк”. Това стана ясно след срещите на президента Росен Плевнелиев в Изследователския център на НАСА и лабораториите на Google, HP и Cisco,предаде Нова телевизия.

„До края на годината София тех парк ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегичеки партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми”, посочи държавният глава.

Стойността на инвестицията е около 100 млн. лв., като парите са от оперативна програма „Конкурентоспособност”.

Плевнелиев очаква до месец правителството да вземе решение за предоставяне на парцела за изграждането на „София тех парк”. Избраният терен е на 4-ти километър и към момента е собственост на Министерството на отбраната.

Той поясни, че лично ще следи как се развиват нещата, като подчерта, че има почти ежедневен контакт с министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

По думите му обучението на млади специалисти може да стартира в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Да задействаме механизмите, чрез които да се събират младите хора заедно с българите, които работят в САЩ, да ни идват на гости, да ни показват трендовете, всичко това ще започне да работи от началото на 2013 г.”, обясни Плевнелиев. 

Според него трябва да се мисли дългосрочно, а не ден за ден. Затова, според него, трябва да се изграждат пречиствателни станции и инфраструктура.

Подкрепи Economic.bg