Строители искат преференции за първо жилище

От бранша настояват ДДС за новите жилища да бъде 5% и по този начин цените ще паднат с 12%-13%

Представители на строителния бизнес поискаха от държавата да стимулира купувачите на първи дом, предаде bTV. Главното им предложение е ДДС за новите жилища да падне на 5%.

Такова намаляване на ще доведе до поевтиняване на новите апартаменти с 12-13%. Точно това е и идеята на бранша - да се стимулират млади хора да купуват нови домове.

Един от аргументи е, че у нас има почти 4 млн. жилища, които периодично трябва да се обновяват. Този процес обаче не върви особено. Броят на новопостроените апартаменти е спаднал рязко до нивата от 2004 - 2005 г.

В последните четири години цените на имотите са се сринали с 40%. Въпреки това обаче първият дом остава мисия Дневъзможна". Затова от бранша предлагат конкретна програма, съчетана с европейските практики.

ДДС се начислява, когато купуваме ново жилище от строител. Предложението е за неголемите апартаменти с цена до 65 000 евро - да се плаща само 5% ДДС и кредитът също да е с лихва до 5%.

Зад предложението стоят консултанти, строители и архитекти, които изтъкват, че в 16 европейски държави има отстъпка за първо жилище.

ДТова, че старите държави-членки са допуснали диференциации по отношение на някои категории създава от една страна затруднения за администриране, а от друга при тях нивата за някои категории са по-ниски, а за други по-високи от нашата данъчна ставка," каза заместник-финансовият министър Владислав Горанов.

Браншът предупреждава, че строителството в момента не може да компенсира износването на жилищния фонд. Във Видин за първата половина на тази година са въведени в експлоатация само два нови апартамента, а в Търговище - три. За същото време в София - 303, а във Варна и Бургас по 1 000.

Коментари: 0