Строителството отново задълба

През май спадът на обема строителна продукция е 3%

6778 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Строителният сектор в България отново започна да се свива, след като предходните два месеца отчиташе рекордни ръстове. Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през май обемът на строителната продукция намалява с 3% на годишна база.

През март и април годишният ръст беше съответно 2% и 3.9%, като такива стойности не бяха виждани повече от три години. Те обаче се дължаха основно на огромните спадове през същите месеци на 2011 г., когато пониженията надхвърляха 20%.

Независимо от негативния резултат потъването в България продължава да е два пъти по-малко от показателя в Европейския съюз (ЕС) и три пъти по-малко от резултата за Еврозоната. В ЕС потъването е с 6.9%, а във валутния съюз - 8.4%.

Най-много продължава да страда Испания където строителството дълбае надолу с още 24.8%. В словения спадът е с 23.7%, в Португалия - 16.4%, Унгария - 15.2%, Италия - 14.8%, Холандия - 11.8% и Словакия - 8.5%.

Точно на противоположния полюс е Румъния, в която през последните шест месеца строителството се увеличава. През май ръстът е с 21.1%. В Полша увеличението е с 6.5%, а в Германия - 2.2%.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg