Борисов: Приемаме критиките от ЕК

Имаме политическа воля да изпълним препоръките за да отговорим на очакванията на обществото за повече справедливост и сигурност, категоричен е премиерът

6828 ~ 2 мин. четене

България приема критиките в доклада на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО). Това се казва в изявление на министър-председателя Бойко Борисов по повод цялостния доклад на ЕК за напредъка на България по МСО.

Борисов е категоричен, че правителството има политическата воля да изпълни препоръките в доклада, за да отговори на очакванията на българското общество за повече справедливост и сигурност. Според премиера цялостният доклад оценява усилията и постиженията на всички правителства на България от 2007 г. насам, както и на всички власти - изпълнителна, съдебна и законодателна.

Приемаме като положителна оценката на Европейската комисия, че България е на път да изпълни критериите. Това трябва да стимулира всички власти в България и е сигнал, че реформите трябва да продължат, добави Бойко Борисов. По думите му в доклада на ЕК се отчита, че основните законови инструменти вече са създадени. "Това е знак, че България е завършила един от най-важните етапи на реформата на правосъдието и вътрешния ред. Препоръките в доклада са в подкрепа на започналите реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи. До следващия доклад новоприетото законодателство ще доведе до реални резултати", е мнението на Борисов.

"Приемаме критичните констатации на комисията, защото те показват, че реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред са изправени все още пред много трудности и предизвикателства. Наясно сме, че прилагането на нов подход и институционалните промени в съдебната власт все още не дават желаните от всички ни резултати", допълни министър-председателят.

Според него следващите 18 месеца са времето, в което всички български институции ще докажат своята решимост да променят съдебната система и да ограничат корупцията и организираната престъпност.  
"Новият подход на ЕК предвижда за първи път отпадането на междинните доклади. Това открива пространство за прилагане на вече набелязаните от България мерки и поставя времева рамка за приключване на ангажиментите и показване на ясни резултати от извършените до сега реформи. Фактът, че за трета поредна година Европейската комисия отбелязва силната политическа воля на българското правителство за реформи е не само признание, а и ангажимент за успешно постигане на целите в този процес", заяви още премиерът Борисов.

Подкрепи Economic.bg