Строят паркинги за ТИР-ове с частни капитали

Държавата няма възможност да изгражда такива съоръжения

7180 ~ 1 мин. четене

Нови паркинги за тежкотоварни автомобили ще бъдат изграждани на принципа на публично-частно партньорство. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред Фокус. Със същия механизъм ще бъде изграден и паркинга в Русе, в който ще има около 500 тежкотоварни автомобила.

По думите му се чака да мине на второ четене Законът за публично-частното партньорство, за да има по-голяма гъвкавост при избора на инвеститори. Според него за момента може да се прилагат наемни взаимоотношения или някакъв друг тип договори, които да позволяват това да се случи. Той обаче подчерта, че държавата няма възможност да изгражда такива съоръжения. Ако в начинанието желаят да участват браншови асоциации, ще получат пълно съдействие.

По думите му допълнителни рестриктивни мерки за тежкотоварни автомобили няма да се въвеждат, до изграждането на новите паркинги.

„Редно е да имаме паркинги, които отговарят на всички европейски стандарти, с възможност за нормални битови условия, в които шофьорите да има къде да се изкъпят, да се нахранят, да пренощуват, да има нормално осветление и охрана. До тогава поехме ангажимент, че няма повече да въвеждаме допълнителни рестриктивни мерки за движение на тежкотоварни автомобили през уикендите и почивните дни”, посочи министърът. 

Подкрепи Economic.bg