Студенти и преподаватели на протест пред МВР

Недоволството е срещу реакцията на полицията при вчерашния протест

168 ~ 2 мин. четене

След вчерашните сблъсъци пред Народното събрание, днес недоволството на студенти и протестиращи се насочи и срещу Министерството на вътрешните работи. Университетски преподаватели и студенти решиха да отидат пред МВР, за да изкажат позицията си против полицейското насилие. Въпреки блокрания достъп до сградата на вътрешното ведомство, десетки преподаватели и техни възпитаници успяха да достигнат до намиращата се в близост градинка при църквата "Свети Седмочисленици". Те носят снимки на участници във вчерашните протести, на които се виждат окървавени лица след сблъсъците между униформени и демонстранти. "Насилието е безсилие", "Помощ, полиция", пише на някои от плакатите, предаде Kmeta.bg.

На демонстрацията присъстват не повече от 100 души, полицейското присъствие обаче е изключително засилено.

Преподавателите са категорични, че действията на полицията са в нарушение на Европейската карта на човешките права. "Нарушено е конституционното право, не може полицията да застава на стълбите на СУ, тъй като те са част от сградата", заяви пред репортер на Kmeta.bg преподавателят по право Христо Христев. По повод твърденията, че студенти са провокирали полицията, той заяви: "Живеем в 21 век, дигитален век. Кадрите показаха всичко. Ние всички видяхме кадрите - как осем полицаи "обезвреждат" една дама".

Присъстващите на протеста започнаха да попълват сигнали, адресирани до главния секретар на МВР и до министъра на вътрешните работи. В сигнала пише: "Бих искал да сигнализирам, че от началото на студентските протести, до настоящия момент, наблюдавам, че вашите служители, натоварени с опазване на обществения ред по време на протестите, са без изискваните от Закона за МВР лични опознавателни знаци. С оглед на ситуацията от последното денонощие, нарастващото обществено напрежение и възможностите за провокации, които да доведат до нежелана ескалация на гражданските протести, съм изключително обезпокоен, че при евентуални инциденти, ще бъде невъзможно да се идентифицират участващите в тях. Поради това ви моля да разпоредите извършването на проверка".

Според тях при вчерашната демонстрация е имало произволни арести и повечето служители на реда не са имали идентификационни ленти.

Междувременно децата от близкото училище, видели случващо се до МВР, излязоха на прозорците с викове "Оставка". Студентите им отговориха с ръкопляскания.

Намерението на преподаватели и младежи е от тук да се насочат отново към парламента.

Успоредно с това в двора на Пожарната са се появили две полицейски водни оръдия.  Те са разположени в готовност, в двора пред централния вход.

Подкрепи Economic.bg