Студентите излизат на протест срещу повишените такси

Академичните съвети са приели нарастване на таксите с 8% за Софийския университет и с 33% за УНСС

3545 ~ 1 мин. четене

Студенти от Софийския университет и УНСС излизат на мирен протест в дворовете на висшите училища. Те искат да бъде отменено поредното увеличаване на семестриалните такси от следващата учебна година. Протестът е насрочен за 14 часа в двора на СУ "Климент Охридски" и ще протече под мотото: "Ние не сме ходещи такси!".

Академичните съвети на двата вуза са приели нарастване на таксите с 8% за Софийския университет и с 33% за УНСС. Обяснението на ръководствата на двата вуза е, че трябва да се запълнят липсите в бюджета, които са резултат от намалената държавна субсидия.

Протестиращите студенти смятат, че не трябва да поемат тежестта на поредното увеличение на таксите, защото така не се повишава нито качеството на образованието, нито се решават проблемите с вузовете.

„Считаме, че това е нещо, което не бива да се случва в държава, където прагът на бедност е 241 лева и 25% от хората живеят под него", коментира Веселин Панчев, един от организаторите на протеста в УНСС.

Организаторите призовават преподавателите в двата вуза да подкрепят студентите, за да могат заедно да се борят за промяна на държавната политика във висшето образование.

Подкрепи Economic.bg