Испания с по-голям бюджетен дефицит от очакваното

Повишението е 0.4 процентни пункта спрямо прогнозирания резултат от 6.3%

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

През 2012 г. Испания е регистрирала бюджетен дефицит от 6.7% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което е с 0.4 процентни пункта повече от прогнозирания 6.3%. Toва заяви испанският премиер Мариано Рахой пред Конгреса на депутатите - долната камара на Парламента, съобщава El Pais.

По време на заседанието премиерът и неговият предшественик Алфредо Перес Рубалкаба, който е лидер на опозицията, си отправиха взаимни критики на тема създаването на работни места. 

"По време на мандата 2008-1012 г. някой прогнозира пълна заетост", заяви Рахой, имайки предвид предизборната програма на социалистите. 

Безработицата в Испания се увеличи и надхвърли 25% от икономически активното население. В отговор на намека Рубалкаба подчерта, че правителството на Рахой също няма с какво да се похвали в това отношение.

През изминалата седмица испанското правителство одобри пакет от спешни реформи, чрез които се надява да създаде работни места за младежите и да допринесе за намаляване на рекордната безработица в страната. Мерките включват отмяна за една година на социалните осигуровки, които компаниите трябва да плащат за младите си служители, когато съответната компания наема дългосрочно безработни на възраст над 45 години, както и ограничаване на месечните социални вноски до 50 евро за период от шест месеца за хора на възраст под 30 години, които започват собствен бизнес.

Подкрепи Economic.bg