Меркел се изправи срещу Ердоган

Германският канцлер се разграничи от позицията на Анкара относно разделения Кипър, арестуваните журналисти в Турция и скорошното приемане на страната в ЕС

208 ~ 2 мин. четене

Германският канцлер Ангела Меркел изрази подкрепата си за откриване на нова глава в преговорите с Турция за присъединяване на страната към Европейския съюз (ЕС), но твърдо се разграничи от позицията на Анкара по безизходицата около разделения остров Кипър, съобщават световните медии.

При посещението си в Турция, Меркел заяви, че има колебания над пълноправното членство на Турция в ЕС, но добави, че процесът по присъединяването трябва да се раздвижи.

"Искаме процесът да напредне, въпреки факта, че имам колебания относно пълното членство на Турция в Европейския съюз", каза Меркел, цитирана от Deutsche Welle. "Водим отворени преговори и резултатите не са известни".

Меркел настоя също така, Турция да изпълни Протокола от Анкара от 2005 г., който разширява митническия съюз на страната с по-нови страни-членки на ЕС, включително Кипър. Става дума за допълнителния протокол към това споразумение, подписан през юли 2005 г., който задължава Турция да отвори пристанищата и летищата си за кораби и самолети на членката на ЕС Кипър.

"Имаме нужда от напредъка на Турция в прилагането на Протокола от Анкара. В противен случай ще бъде ограничен броя на преговорните глави, които могат да бъдат отворени", заяви Меркел.

Канцлерът повдигна въпроса и за арестуваните журналисти като съществено нарушаване на човешките права, а Ердоган повтори позицията си, като каза, че те не са в затвора заради това, което са писали.

Турският лидер засегна липсата на сътрудничество в борбата с тероризма и в отговор на журналистически въпрос Меркел призна, че Германия е направила някои грешки, но обеща в бъдеще да положи повече усилия. Тя също така повдигна въпроса за религиозните свободи в Турция, фокусирайки се в частност върху християнското малцинство и по-точно върху протестантите и свободното функциониране на германски фондации в Турция.

Подкрепи Economic.bg