Съдбоносен референдум за Шотландия днес

Страната гласува за своята независимост

Съдбоносен референдум за Шотландия днес

Над 4,3 млн. шотландци решават днес дали да обявят независимост или да останат в Обединеното кралство.  Въпросът е формулиран така: „Трябва ли Шотландия да стане независима страна?, а отговорът може да промени цяла Европа.

Над 2 600 избирателни секции за гласуване ще отворят врати точно в 07:00 часа местно време (09:00 часа българско). До урните, по предварителни данни, ще отидат почти 80% от включените в списъците за референдума.

С оглед на възможната рекордна избирателна активност профсъюзите се обърнаха към работодателите с молбата да подхождат гъвкаво към графика на своите служители, за да се избегне стълпотворение в секциите. Гласуването ще приключи точно в 22:00 часа местно време, след което преброяването на бюлетините веднага ще започне.

Правилата за гласуване на референдума предвиждат, че в него могат да участват лица, постоянно живеещи в Шотландия, включително и почти 500-те хиляди граждани на Англия, Северна Ирландия и Уелс, които трайно са се установили в северния край.

При това, с две години е понижен възрастовия праг за право на гласуване – от 18 на 16 години. Организаторите също информираха, че почти една пета от регистриралите се за участие в референдума шотландци, или 790 000 хиляди души, са решили да гласуват по пощата.

Наблюдателите не изключват, че резултатите от гласуването могат да бъдат обявени и по-късно от планираното време. Те свързват това с отдалечеността на някои островни райони, където живеят малки групи хора, и необходимостта бюлетините оттам да бъдат доставени по въздух или море.

Никой не се наема да каже как точно могат да гласуват шотландците. Според резултатите от последните социологически проучвания, нито привържениците, нито противниците на независимостта имат явен превес. Едновременно три социологически изследвания показаха, че населението е разделено по въпроса по равно.

Дори в случая, ако шотландците гласуват за независимостта, тя ще бъде официално обявена не по-рано от 24 март 2016 година. До тогава Единбург и Лондон трябва да се споразумеят за условията на разпада на съюза, сформиран след подписването през 1707 година на Акта за уния между Англия и Шотландия, който обедини двете кралства в една държава.

Коментари: 0